Zielona herbata a odchudzanie
Zielona herbata jest naparem, który korzystnie wpływa na różne sfery funkcjonowania ludzkiego organizmu. Może wspomagać pracę układu odpornościowego, poprawiać koncentrację, delikatnie pobudzać, a dzięki zawartości antyoksydantów – niszczyć szkodliwe dla zdrowia i urody wolne rodniki. Prócz tego ma tę przewagę nad suplementami, że stanowi środek całkowicie naturalny. Naukowcy wciąż badają zieloną herbatę pod kątem jej właściwości.
Pomocna przy odchudzaniu.
Stosunkowo niedawno potwierdzenie w badaniach (japońskich badaczy) znalazł fakt, że może ona wspomagać odchudzanie. Badacze odkryli mianowicie, że zielona herbata przyspiesza i wzmaga metabolizm. Kalorie z pokarmów są więc szybciej spalane. Prócz tego zielona herbata pozwala redukować apetyt (zwłaszcza spożyta przed posiłkiem). Aby jednak osiągnąć jakiekolwiek efekty konieczne jest spożywanie co najmniej 3- 4 filiżanek naparu dziennie. Nie wystarczy rzecz jasna samo picie zielonej herbaty – wskazane są dodatkowo systematyczne ćwiczenia fizyczne, a także wprowadzenie racjonalnych zmian do diety (unikanie cukru, nadmiaru tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, produktów przetworzonych i obfitujących w konserwanty).
Właściwe parzenie herbaty.
Jakie składniki zielonej herbaty szczególnie sprzyjają odchudzaniu? Są to przede wszystkim: flawanoid EGCG – poprawiający m.in. poziom cholesterolu, ale także kondycję skóry oraz samopoczucie; kofeina – dodająca energii, podnosząca ciśnienie i przyspieszająca metabolizm. Wykazano, że zielona herbata spożywana codziennie pozwala spalić dodatkowe 100 kalorii. Warto jednak pamiętać o zasadach jej parzenia oraz o tym, by nie dodawać do niej cukru (wówczas może bowiem stracić swoje cudowne właściwości).