Co pić o poranku?
Dla wielu osób herbata stanowi nieodzowny element porannego rytuału. Trzeba jednak pamiętać, że wśród herbat wyróżnia się wiele rodzajów i nie jest to tylko klasyczna czarna. Coraz większą popularnością cieszy się herbata zielona znana głównie ze swoich właściwości odchudzających. Jednak w kontekście poranka na szczególną uwagę zasługuje inny napar.
Herbata z samego rana
W przypadku porannegonapoju oprócz walorów smakowych znaczenie ma również działanie. To, co pijemy, ma nas obudzić i dać nam energię do rozpoczęcia dnia. I w tej roli świetnie sprawdza się yerba, czyli napar przyrządzany z ostrokrzewu paragwajskiego. Co prawda nie jest uwzględniany w klasycznym podziale herbat, który odnosi się tylko do naparów z roślin należących do rodzaju kamelia, ale zwyczajowo określany jest jako herbata, podobnie jak napary ziołowe. Susz ostrokrzewu paragwajskiego stanowi prawdziwe bogactwo składników aktywnych i odżywczych, dzięki czemu wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Nie tylko pobudza organizm, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i poprawia koncentrację. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz układ pokarmowy, regulując trawienie. Dodatkowo wspomaga usuwanie toksyn i poprawia jędrność skóry.
Kawa czy herbata?
Mała czarna słynie ze swojego błyskawicznego działania. Kofeina jest łatwo przyswajalna, dzięki czemu efekty są odczuwalne już po kilku minutach. Jednak kawa w nadmiernych ilościach może wywoływać rozdrażnienie. Jej picie nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową i nadciśnieniem. Dobra informacja dla kawoszy jest taka, że spożywana w ilości nieprzekraczającej trzech filiżanek na dzień u osób zdrowych nie wywołuje przykrych efektów ubocznych. Yerba mate cechuje niższa zawartość kofeiny, ale towarzyszą jej inne substancje pobudzające, przez co pobudzenie wcale nie jest słabsze niż w przypadku kawy.
Oba napoje mają swoich oddanych i wiernych zwolenników. Jednak w kontekście dbania o zdrowie zwycięża zielony napar, który pełen jest bioaktywnych składników, takich jak witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Dzięki tak bogatemu składowi wykazuje korzystne działanie na cały organizm.