Zielona herbata wady
Mogłoby się wydawać, że zielona herbata to eliksir zdrowia i młodości. Jednak i ona posiada pewne wady, o których warto pamiętać. Przede wszystkim nie każdy może pić ten napar. Spożycie zielonej herbaty w nadmiarze nie jest wskazane w podeszłym wieku, a także przy problemach z sercem czy wysokim ciśnieniem. Podając herbatę dzieciom należy mieć na uwadze, by nie przygotowywać zbyt silnego naparu. Należy również ograniczyć spożycie zielonego specyfiku w ciąży.
Właściwości zielonej herbaty.
Mimo właściwości obniżających poziom cukru czy cholesterolu we krwi zielona herbata może bowiem utrudniać przyswajanie żelaza z pożywienia. Inną kwestią jest ochrona przed próchnicą. Co prawda zielona herbata ma w składzie fluor, jednak równocześnie może przyczyniać się do powstawania kamienia nazębnego. Jak to możliwe? Pozostawia ona na zębach trudny do usunięcia osad. Inną trudnością, jaką generuje zielona herbata jest wymagający proces przygotowania. Nie dość, że musimy zatroszczyć się o składniki dobrej jakości (chyba nie wierzycie, że pierwsza lepsza „torebkowa” herbata z supermarketu spełni zadanie?), to jeszcze trzeba zadbać o właściwą twardość wody (nie może być zbyt twarda, ani zbyt mocno chlorowana – najlepiej kranówkę przefiltrować), oraz jej temperaturę (od 60 do 90 stopni).
Potrzebny umiar.
Wniosek może być więc taki, że zieloną herbatę, owszem, warto pić, ale z umiarem. Wtedy zachowa swoje prozdrowotne właściwości, a nie nabierze szkodliwych dla organizmu cech. Jeśli nic nam nie dolega, możemy spożyć do 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Zbyt duża ilość tego naparu może jednak nadmiernie obciążać nerki, czy wypłukiwać z organizmu składniki mineralne (jak wapń, żelazo czy potas).