Zielona herbata antyoksydanty
Zielona herbata jest naparem o wyjątkowo odżywczym składzie. Obejmuje on m.in. związki garbnikowe, alkaloidy (np. teofinę, lecytynę, kumaryny), witaminy (B1, B2, B5, C, E, K, PP), minerały (wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem), barwniki, aminokwasy, sole mineralne… Szczególną rolę pełnią jednak antyoksydanty. Te grupy związków – a zwłaszcza katechiny – mają wyjątkowo silne działanie. Pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu mają działanie spowalniające starzenie, hamujące rozwój nowotworów różnego rodzaju, a także zwalczają innego typu wirusy, wzmacniając przy tym układ immunologiczny.
Co to są katechiny?
Katechiny (a konkretnie – galusan epigalokatechiny) nie tylko korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia, ale też na urodę oraz samopoczucie. Silnymi antyoksydantami są również witaminy C i E (tzw. witaminy młodości) także będące w składzie zielonej herbaty. Antyoksydanty chronią nasze komórki przed uszkodzeniami, mutacjami – dzięki czemu zapobiegają nie tylko nowotworom, ale także chorobom serca. A warto wspomnieć, że właśnie choroby serca i nowotwory (szczególnie czerniak) stanowią główną przyczynę przedwczesnych zgonów obywateli krajów rozwiniętych.
Uzupełnienie profilaktyki.
Picie zielonej herbaty jest doskonałym uzupełnieniem profilaktyki, pomaga bowiem obniżać poziom ciśnienia, złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo usprawnia metabolizm i oczyszcza ciało z toksyn, dzięki czemu ma działanie odchudzające, ale też może być stosowana w terapii chorób nerek, wątroby czy pęcherza moczowego. Istotne jest oczywiście spożywanie herbaty w optymalnych ilościach – tylko wtedy rezultaty będą pozytywne (zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie mogą niwelować korzystne oddziaływanie naparu, ilość „w sam raz” to od 3 – 4 filiżanek na dobę).