Zielona herbata antyutleniacze
Zalety zielonej herbaty są nie tylko udokumentowane przez naukowców. Coraz więcej ludzi ma ich świadomość i do tego naparu właśnie się przekonuje. Czy słusznie? Jak najbardziej. Zielona herbata to źródło wielu aktywnych substancji korzystnie wpływających na nasz organizm. W jej bogatym składzie możemy odnaleźć m.in. witaminy (szczególnie z grupy B, wit. C i E, K), minerały (m.in. żelazo, sód, fosfor, wapń, fluor, krzem, mangan), animonkwasy, sole mineralne, alkaloidy (kumaryny, lecytyna, teofina), związki garbnikowe. Zielona herbata jest także źródłem antyutleniaczy o silnym działaniu – katechin.
Antyutleniacze i katechiny.
To właśnie ten składnik sprawia, że ma ona nie tylko zdrowotne, ale i upiększające właściwości. Antyutleniacze są potrzebne zwłaszcza w diecie ludzi współczesnych, szczególnie narażonych na działanie wolnych rodników. Te niestebilne atomy są wysoce aktywne, mogą mieć zarówno endogenne (w wyniku procesów metabolicznych), jak i egzogenne (zanieczyszczenia, dym papierosowy, promieniowanie ultrafioletowe) pochodzenie. Wolne rodniki odpowiadają za niekorzystne zmiany w komórkach organizmu, prowadząc do wielu chorób oraz przedwczesnego starzenia się skóry i innych tkanek. Antyutleniacze pozwalają eliminować wolne rodniki. Zatem zielona herbata, obfitująca w te związki, jest zalecana każdemu, kto chce zatrzymać zdrowie na dłużej.
Lecznicze właściwości herbaty.
Spożywanie kilku filiżanek naparu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów (m.in. płuc, piersi, żołądka, jelita grubego), pozwala obniżyć ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, chroni przed miażdżycą i innymi chorobami serca, a także usprawnia metabolizm, wspomaga pracę nerek (redukując ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych). Jakby mało było tych właściwości, zielona herbata wpływa również korzystnie na kondycję naszej skóry (wolne rodniki odpowiadają również za przedwczesne tworzenie się zmarszczek), oraz kości (w tym zębów, zabezpieczając je przed próchnicą). Warto pamiętać, by dostarczać organizmowi codziennej „porcji” antyutleniaczy, zarówno pod postacią zielonej herbaty, jak i innych składników pokarmowych (np. soi, czerwonego wina, jabłek czy owoców cytrusowych) – wzmocni to skuteczność działania.