Zielone herbata przeciwutleniacze

Za co warto pokochać zieloną herbatę?

Niewiele jest napojów, które miałyby tak wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości co zielona herbata. Od wielu lat fascynuje ona badaczy, którzy co krok odkrywają jej nowe zalety. W skład zielonej herbaty wchodzą między innymi: związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy, olejki, związki mineralne, roślinne naturalne barwniki. Przede wszystkim jednak zielona herbata daje nam się poznać jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Ich rola dla organizmu ludzkiego jest nieoceniona. Dlaczego? Przeciwutleniacze są związkami, które mają za zadanie wyszukiwać i unieszkodliwiać wolne rodniki.

Wolne rodniki.

Te z kolei stanowią niestabilne atomy, które powstają w organizmie zarówno na skutek procesów metabolicznych, bądź też są dostarczane z zewnątrz – czy to pod wpływem promieniowania UV, czy też zanieczyszczeń bądź dymu papierosowego. Wolne rodniki mogą wywoływać różnego rodzaju stany chorobowe, a także przedwczesne starzenie. Rola przeciwutleniaczy jest więc nieoceniona – pomagają chronić organizm przed rozwojem nowotworów, poprawiają stan układu krwionośnego i naczyń wieńcowych, zapobiegają chorobom oczu (takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej). Warto zauważyć, iż to właśnie w zielonej herbacie występują jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, katechiny (a dokładniej galusany epigalokatechiny).

Zdrowotne właściwości herbaty zielonej.

Dlatego też jej regularne spożycie (co istotne – nie w nadmiernej ilości, lecz od 2 – 4 filiżanek na dobę) pomaga obniżać ryzyko nowotworów, chorób serca, a oprócz tego obniżać poziom złego cholesterolu, przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych, regulować krążenie krwi. Nie sposób nie zauważyć również korzystnego wpływu zielonej herbaty na stan skóry. Zwalczając wolne rodniki spowalnia ona bowiem starzenie się skóry, a także ma właściwości detoksykujące (pomocne zwłaszcza przy kuracji przeciwtrądzikowej). Zielona herbata przyspiesza także przemianę materii, pobudza trawienie – wspomaga zatem odchudzanie. Niemniej warto pamiętać, iż napar ten musi być odpowiednio przygotowany, by zachowywał swoje dobroczynne właściwości. Warto zatem poświęcić więcej czasu zarówno na wybór dobrej jakości mieszanki, jak i jej przyrządzenie.

 
 

Comments are closed.