Zielona herbata parzenie

zielona herbata1

Zielona herbata wywodzi się z Chin. Do Europy trafiła w XVII wieku – choć największą popularnością cieszy się od kilku ostatnich dekad. Produkcja zielonej herbaty niewiele się na przestrzeni wieków zmieniła, choć oczywiście teraz wykorzystywane są nowocześniejsze technologie, a i ilość wytwarzanego produktu musi być większa i odpowiadać na zapotrzebowanie odbiorców. Liście zielonej herbaty zrywa się, następnie leżakują one kilka godzin, tracą około 30% swojej wilgotności, a następnie trafiają na bambusowe tace, są podgrzewane i podlegają procesowi suszenia.

Jak kupować herbatę zieloną?

Kupując zieloną herbatę w sklepie warto wybierać taką w listkach (choć niektóre gotowe mieszanki w torebkach również nie ustępują jakością produktom ze sklepów ze zdrową żywnością). Ponad to – można wybierać spośród wielu rodzajów zielonej herbaty wzbogacanych o nowe smaki. Parzenie zielonej herbaty nie wymaga stosowania skomplikowanej ceremonii herbacianej. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach – w przeciwnym razie napar będzie kiepskiej jakości (i smaku). najczęściej popełnianym przez początkujących smakoszy błędem jest zalewanie zielonej herbaty wrzącą wodą. Takie postępowanie pozbawia mieszankę jej cennych właściwości. Należy więc raz na zawsze zapamiętać : temperatura wody do parzenia zielonej herbaty nie może być wyższa niż 90 stopni Celsjusza (może oscylować w granicach od 60 – 90).

Przyrządzanie herbaty.

Czas parzenia również nie jest bez znaczenia. Jeśli chcemy uzyskać napar o działaniu pobudzającym, to powinniśmy parzyć herbatę przez około 3 – 5 minut, natomiast jeśli filiżanka herbaty ma wpłynąć na nas kojąco – zaleca się wydłużyć czas parzenia do 8 minut. Warto przy tym pamiętać, że zbyt długo parzona herbata może nabrać gorzkiego posmaku. Jeśli więc chcemy powtórnie wykorzystać liście (co zresztą jest zalecane, przy drugim parzeniu oddają jeszcze więcej aktywnych związków) – dobrze jest je odsączyć i wyjąć z dzbanka/zaparzacza/filiżanki.

 
 

Comments are closed.