Rodzaje zielonej herbaty

zielona-herbata

Zielona herbata jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych od wielu wieków. Poznaj rodzaje zielonej herbaty i wybierz idealny dla siebie napar.

Sekret zielonej herbaty

Zielona herbata jest produkowana z tych samych liści, co doskonale nam znana czarna odmiana. W przypadku zielonych liści, nie są one poddawane procesowi fermentacji, dzięki czemu uzyskujemy napar o zielonym kolorze i innych właściwościach niż tradycyjna herbata. Popularność zielonej herbaty ciągle wzrasta. Jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Są jednak różne odmiany zielonej herbaty, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne gusta.

Bancha

Bancha to japońska herbata aromatyzowana. Zaparza się około 4 minut. Napar ma specyficzny, cierpki smak. Ten rodzaj może być przechowywany przez dwa lata. Na filiżankę wystarczy czubata łyżeczka liści.

Chun Mee

To jedna z najbardziej popularnych odmian zielonej herbaty. Można ją przechowywać nawet 3 lata. Jej smak przypomina korzenne przyprawy. Nie można jednak przesadzić z ilością zaparzanych liści, aby nie pogorszyć jej smaku i aromatu.

Genmeicha

Japońska odmiana powstaje z połączenia herbaty Bancha i prażonego ryżu. Zaparza się ją przez 5 minut. Ma żółtozielony kolor i słodkawy smak.

Gunpowder

Odmiana Gunpowder ma szczególną formę liści zwiniętych w kulki, Im mniejsze, tym lepsza herbata. Charakteryzuje się cierpkim smakiem, dlatego zaleca się jej picie dopiero po drugim zaparzeniu.

Gyokuro

Najbardziej wykwintna z herbat japońskich. Napar ma ciemny kolor i wyjątkowy, słodki smak. Wystarczy parzyć ją 2-3 minuty, aby móc delektować się lekko owocowym, herbacianym smakiem.

Lung Chingherbata

Najbardziej znana na świecie zielona herbata. Zyskała sobie wielu zwolenników, dzięki nietypowemu, słodkiemu smakowi i kwiatowo-orzechowego aromatowi. Nie można zalewać ją wrzątkiem. Odpowiednia temperatura wody dla tej odmiany powinna wynosić ok. 70 stopni.

Matcha

Ma formę proszku. Jej zaparzanie odbywa się w sposób szczególny. Najpierw zalewa się proszek odrobiną wody i roztrzepuje bambusową trzepaczką. Następnie zalewa herbatę i wypija zaraz po zaparzeniu. Ta odmiana ma cierpki i gorzki smak.

 
 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *